Από τον Ζήση Καλαμπούκα
Το ενδιαφέρον του ανθρώπου να διαπιστώσει πράγματα και να καταλάβει τη φύση και τα ζώα έχει οδηγήσει ερευνητές και επιστήμονες σε πειράματα και ανακαλύψεις. Δεν ξέρω φυσικά τι θα έκανες έναν χιμπατζή που μιλάει (θα δείτε στη συνέχεια), αλλά από την άλλη καταλαβαίνω, μιας που μόνο η ιδέα πως αυτό είναι εφικτό συναρπάζει. Έτσι, σήμερα θα δούμε πειράματα, κάποια από αυτά αποτυχημένα, αλλά και κάποια άλλα που έγιναν διάσημα και οδήγησαν σε συμπεράσματα, με επίκεντρο τα ζώα.
Ένας κατοικίδιος χιμπατζής
Ένας κατοικίδιος χιμπατζής συμμετείχε σε ένα μακροχρόνιο πείραμα με θέμα το ερώτημα αν τα ζώα μπορούν να μιλήσουν την ανθρώπινη γλώσσα. Η Luella και ο Winthrop Kellogg, ιδιοκτήτες του πειραματόζωου, αποφάσισαν λοιπόν να μάθουν στον χιμπατζή τους να μιλάει, ελπίζοντας να κάνουν μια καινοτόμα ανακάλυψη. Περιττό να πω πως το πείραμα απέτυχε, ενώ χρειάστηκαν κάποιες δεκαετίες για τους ερευνητές να διαπιστώσουν πως τα θηλαστικά δεν είναι δυνατόν να μιλήσουν εξαιτίας της ανατομίας του στόματός τους και του ότι οι φωνητικές τους χορδές αδυνατούν να αναπαράγουν ανθρώπινους ήχους.
Γορίλας Koko
Καθώς αποδείχτηκε αδύνατον να επικοινωνήσει ένα θηλαστικό με προφορικό λόγο κάποιοι ερευνητές, με επικεφαλή την ψυχολόγο Francine Patterson, δεν πτοήθηκαν από αυτό και ξεκίνησαν ένα άλλο πείραμα, αυτή την φορά επιτυχημένο, να μάθουν στον γορίλα Koko τη νοηματική γλώσσα. Η γορίλας Koko έγινε διάσημος και μελετήθηκε σχολαστικά. Συμμετείχε επίσης σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο «Η Γορίλας που μιλάει στους ανθρώπους. Τι μπορούμε πραγματικά να μάθουμε από αυτό το εξαιρετικό επιστημονικό πείραμα που μετατράπηκε σε μία σχέση αγάπης;» μιας και η Koko φημιζόταν για την αγάπη που έδειχνε στους ανθρώπους.
Το Κοράκι η Betty
Έκπληκτους άφησε τους επιστήμονες το κοράκι Betty όταν, το 2002, έφτιαξε έναν γάντζο από ίσιο σύρμα με σκοπό να φτάσει μια τροφή που είχε τοποθετηθεί σε έναν πλαστικό σωλήνα. Έτσι, η Μπέτι έγινε διάσημη. Θα αναρωτιέστε όμως γιατί θεωρείται τόσο μεγάλο επίτευγμα. Μια καλή εξήγηση έδωσε ένας από τους ερευνητές στο BBC λέγοντας «Αν και πολλά ζώα χρησιμοποιούν εργαλεία, η σκόπιμη τροποποίηση αντικειμένων για την επίλυση νέων προβλημάτων, χωρίς κατάρτιση ή προηγούμενη εμπειρία, είναι ουσιαστικά άγνωστη» Απ’ ό,τι φαίνεται, ιδιοφυΐες δεν υπάρχουν μόνο στον κόσμο των ανθρώπων.
Αlex ο παπαγάλος
(ο εικονιζόμενος δεν είναι Άλεξ απλά ένας παπαγάλος)
Άλλο ένα φημισμένο πουλί είναι ο Αlex ο παπαγάλος, που είδε το φως τις δημοσιότητας χάριν στις δεξιότητες ομιλίας του. Είναι γνωστό, πως ο Αλεξ αγοράστηκε από ένα μαγαζί ζώων το 1977. Ιδιοκτήτριά του η ψυχολόγος Pepperberg, η οποία εμπνευσμένη από άλλες ιστορίες με παπαγάλους και τις λεκτικές τους ικανότητες, μελέτησε τον Αλεξ για 30 χρόνια. Υπολογίζεται πως ο Άλεξ έμαθε πάνω από 100 λέξεις, μπορώντας να κατονομάσει πάνω από 50 αντικείμενα και γνώριζε χρώματα και σχήματα, ενώ έμεινε γνωστός και για τις έξυπνες ατάκες του.
Πηγές και εικόνες:
Comments