Από τον Φίλιππο Ζαμπέτα Μουτάφη και από τον Ζήση Καλαμπούκα
Μπορεί να φαίνονται παγωμένοι και χωρίς ζωή, μα σας διαβεβαιώνουμε πως οι δύο πόλοι της γης, τα δύο «άκρα της», έχουν ζωή με μια υπέροχη λίστα από ενδιαφέροντα ζώα που έμαθαν να επιβιώνουν και να χρησιμοποιούν ό,τι τους δίνει ο βιότοπος, τον πάγο. Αν τους στερήσεις το μοναδικό υλικό που υπάρχει εκεί σε αφθονία και από το οποίο εξαρτώνται, τα αποτελέσματα θα είναι μοναδικά, αν και όχι χαρούμενα. Δυστυχώς αυτό ακριβώς κάνει ο άνθρωπος, υπερθερμαίνοντας τον πλανήτη και προκαλώντας σχεδόν αδιόρθωτες ζημιές στα ζώα και στις παγωμένες ηπείρους.
Νότιος Πόλος
Υπολογίζεται πως ο πάγος που υπάρχει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στην Ανταρκτική, έχει μειωθεί κατά 40 τοις εκατό από αυτό που κάποτε ήταν. Και εδώ ερχόμαστε στους μικρότερους θηρευτές της ανταρκτικής που είναι τα κριλ. Μοιάζουν με μικρές γαρίδες και τρώνε μικρά φύκια κάτω από την προστασία των πάγων που έχουν δημιουργηθεί από πάνω τους. Μα όταν οι πάγοι λιώσουν το καλοκαίρι, αρχίζει ένα τεράστιο τσιμπούσι που καλεσμένοι είναι κοπάδια πιγκουίνων και φώκιες, που καταβροχθίζουν τα εκατομμύρια κριλ που δεν έχουν πια που να κρυφτούν. Μάλιστα, όσο μπορεί να φάει ένα ολόκληρο κοπάδι πιγκουίνων, οι φάλαινες το καταπίνουν με μια μπουκιά. Πλέον όμως οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από παλιά, με αποτέλεσμα τα κριλ να αντιμετωπίζουν την ολοκληρωτική εξαφάνιση. Υπολογίζεται πως ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά ογδόντα τοις εκατό τα τελευταία χρόνια, το οποίο επηρεάζει άμεσα και τα ζώα που τρέφονται από αυτά. Στο Νότιο Πόλό υπάρχουν και πολλά είδη φυκών, ζώων, όπως ακάρεα, νηματώδη, πιγκουίνοι, φώκιες και βραδύπορα. Ακόμη υπάρχουν και βακτήρια, μύκητες, φυτά και πρώτιστα. Η βλάστηση, όπου εμφανίζεται, είναι τύπου τούνδρας.
Βόρειος Πόλος
Στην άλλη άκρη της γης, δηλαδή στον Βόρειο Πόλο, κάθε χρόνο 19 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού παγώνουν και σ’ αυτά αναζητάει φαγητό ο κορυφαίος θηρευτής του Βόρειου Πόλου, η πολική αρκούδα. Σήμερα το νερό παγώνει πιο αργά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απλό επίπεδο στρώμα πάγου. Με αυτόν τον τρόπο οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης επίθεσης, σε μια φώκια που έχει βγει να ξεκουραστεί, μειώνονται δραστικά μιας που η πολική αρκούδα δεν έχει που να κρυφτεί για να επιτεθεί, με αποτέλεσμα να χάσει το δείπνο της. Ακόμη, άλλα ζώα που κάτοικουν εκεί και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα τους και στην επιβίωση τους είναι ο θαλάσσιος ίππος, η Φάλαινα Όρκα, το Καριμπού και η Μοσχοβόδια.
Βορειοανατολική ακτή Ρωσίας
Στη βορειοανατολική ακτή της Ρωσίας κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιοι ίπποι ξαπλώνουν στον ζεστό ήλιο και ξεκουράζονται βαθιά. Καθώς όμως πια οι πάγοι είναι λιγοστοί αυτά τα ζώα αναγκάζονται να σκαρφαλώσουν επικίνδυνα βράχια και λόφους με σκοπό να βρούνε λίγη ησυχία. Το αποτέλεσμα; Όταν πρέπει να γυρίσουν πίσω στον ωκεανό στην προσπάθειά τους τσακίζονται και κόβονται στα κοφτερά βράχια και κάποιοι από αυτούς δεν τα καταφέρνουν. Ο άνθρωπος, αλλάζοντας το κλίμα, ανάγκασε ένα ζώο της θάλασσας να κάνει κάτι αντίθετο στη φύση του και να βρεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο.
Περισσότερα Video και φωτογραφίες:
Πολλοί θα νομίζουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει στους Πόλους μόνο τα ζώα. Δεν είναι έτσι όμως. Το λευκό χρώμα του πάγου αντανακλά της επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου οι οποίες επιστρέφουν στο διάστημα. Καταστρέφοντας τον, καταστρέφουμε και μία από τις μεγαλύτερες ασπίδες του κόσμου.
Ας γελάσουμε, τωρα, και λίγο, βλέποντας κάτι το οποίο εύχομαι να βοηθήσει να καταλάβουν οι άνθρωποι πόσο ταλαιπωρούν τις αρκούδες και γενικά τα ζώα που κατοικούν στους πόλους και στις πολικές περιοχές:
Ελπίζουμε, κάποια μέρα ο κόσμος να βάλει μυαλό και να σταματήσει να καταστρεφει το περιβάλλον, κάτι που αυτή την στιγμή κανει καθημερινά, καίγωντας τα δάση, παράγωντας καυσαέρια και πολλά ακόμη πράγματα τα οποία θα τα δείτε στο επόμενο μας άρθρο...
Comments