top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαPhilip Zabetas Moutafis

Μπορεί τελικά να εκπαιδευτεί μία γάτα;

Οι άνθρωποι από τότε που γνώρισαν αυτό το όμορφο αιλουροειδές, την γάτα, την έχουν συνδυάσει με κάτι το περίεργο, το διαφορετικό και ίσως και κάτι που προκαλούσε φόβο. Παλιότερα, νόμιζαν πως οι γάτες ήταν ο λόγος που οι άνθρωποι αρρωσταίνανε. Επίσης οι άνθρωποι την είχαν ταυτίσει με μαγίες και δεισιδαιμονίες. Ευτυχώς, αργότερα, οι άνθρωποι έβαλαν την γάτα σπίτι τους και την λάτρεψαν όσο τα άλλα ζώα. Πλέον, οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι γάτα είναι ένα πανέμορφο, καθαρό, αξιαγάπητο και ανεξάρτητο ζώο το οποίο δεν εκπαιδεύεται. Έτσι σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε γιατί πρέπει να καταργήσουμε έναν ακόμη μύθο για την γάτα δηλαδή ότι δεν εκπαιδεύεται.


Είναι αλήθεια πως η γάτα εκπαιδεύεται;

Νομίζω πως ναι! Αυτό μπορεί να κατέπληξε μερικούς αλλά αυτό που θα ακολουθήσει θα τους κάνει να μείνουν με το στόμα ανοιχτό! Ναι λοιπόν, η γάτα εκπαιδεύεται όπως ακριβώς ένας σκύλος!!! Η μοναδική διαφορά είναι ότι η γάτα κουράζεται πολύ πιο γρήγορα από ότι ένας σκύλος άρα χρειάζεται λιγότερες επαναλήψεις και πρέπει να ξέρεις καλά πότε πρέπει να την επιβραβεύσεις. Όπως και σε ένα παιδί μαθαίνεις κάποια πράγματα που θα του χρειαστούν ως εφόδια στην ζωή του έτσι και στο σκύλο και στην γάτα κάνεις ακριβώς το ίδιο. Όμως, το θέμα είναι να τους μάθεις και μερικά πράγματα για να μπορούν να ενταχθούν σε μία κοινωνία. Έτσι στις γάτες μαθαίνουμε να μην γρατζουνάνε, να μην δαγκώνουν, να μπορούν να συνυπάρχουν με άλλες γάτες και σκύλους, να δέχονται άλλους ανθρώπους στο σπίτι και να δέχονται όλες τι αλλαγές πάντα με θετικό τρόπο. Πάμε λοιπόν να δούμε πως εκπαιδεύονται οι γάτες!

Βασικό στοιχείο εκπαίδευσης!

Το βασικό στοιχείο είναι να είναι η εκπαίδευση θετική και όχι αρνητική. Για να το καταλάβετε λίγο καλύτερα, η θετική εκπαίδευση αφενός σημαίνει να μην χρησιμοποιείς πνίχτες, να μην δέρνεις και να μην χτυπάς την γάτα αλλά αφετέρου σημαίνει να μην χρησιμοποιείς για παράδειγμα 10 λιχουδιές ταυτόχρονα. Αν τηρείτε τα παραπάνω και είστε ένας θετικός εκπαιδευτής είστε σε πολύ καλό δρόμο! Μπράβο λοιπόν!

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο εκπαίδευσης!

Το δεύτερο στοιχείο εκπαίδευσης είναι η ηλικία! Την γάτα μπορείς να την εκπαιδεύσεις σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως θα είναι αρκετά δύσκολο. Έτσι η κατάλληλη ηλικία εκπαίδευσης για την γάτα είναι 4 μηνών. Αυτό ισχύει επειδή όταν οι γάτες είναι πολύ μικρές αναπτύσσεται ο εγκέφαλος τους πολύ γρήγορα και μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα!

Και ένα τελευταίο στοιχείο της εκπαίδευσης!

Ένα στοιχείο της εκπαίδευσης εξίσου σημαντικό είναι ο τόπος. Τα βασικά πράγματα όπως το που θα κάνει την ανάγκη της η γάτα, το που θα ακονίζει τα νύχια της και το να μην κάνει καταστροφές γίνονται στο σπίτι χωρίς παρουσία άλλων ανθρώπων είτε ζώων. Στην συνέχεια, όπου θα θέλετε η γάτα να συμφιλιωθεί με άλλους ανθρώπους, με άλλες γάτες και με άλλα ζώα, θα είναι σπίτι της αλλά με την παρουσία άλλων ανθρώπων και αν είναι εύκολο και με άλλο ένα ή δύο ζώα το πολύ. Αφού αποκτήσει μία πρώτη επαφή με άλλα ζώα και με ανθρώπους θα την πάτε κάπου με πολλά ζώα, όπως για παράδειγμα σε κάποιο πάρκο. Αν η γάτα σας είναι αρκετά φοβητσιάρα και ντροπαλή θα προσπαθήσετε απλά να πάτε μαζί της στο σπίτι ενός φίλου σας όπου έχει κάποιο άλλο ζώο.


Αφού κατανοήσετε τα παραπάνω πάμε να δούμε πως εκπαιδεύετε τελικά μία γάτα!

Αρχικά χρησιμοποιούμε επιβράβευση με λιχουδιές, χρησιμοποιούμε παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο αρέσει στην γάτα. Το βασικό δεν είναι να μάθουμε στην γάτα μας να κάθεται να μας δίνει το χέρι και να ξαπλώνει, κάτι που είναι αρκετά εύκολο, αλλά το σημαντικό είναι να δέχεται το καινούργιο και να μάθει να μαθαίνει. Δεν θέλουμε να μάθει ότι αυτό είναι το μόνιμο της σπίτι και ότι δεν μπαίνει κανένας ξένος στον χώρο της αλλά ότι η ζωή είναι μέσα στις αλλαγές. Γιατί αν μάθει από μικρή την αλλαγή την βοηθάει να δεχτεί το στρες και να μάθει να προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε διαφορετική συνθήκη.


Μία τελευταία συμβουλή!

Τέλος, να ξέρετε δεν παίζει κανένα ρόλο αν το κατοικίδιο σας είναι μία γάτα ή ένας γάτος. Όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν είναι η γάτα σας στειρωμένη ή όχι. Για παράδειγμα, αν μία γάτα είναι σε οίστρο κάποιους μήνες τον χρόνο και θέλουμε να αλλάξει η συμπεριφορά της κατά την διάρκεια οίστρου, αυτή δεν θα αλλάξει όσο είναι αστείρωτη. Ή όταν ένας γάτος ο οποίος μπορεί να φύγει από το σπίτι γιατί μύρισε θηλυκιά γάτα αν στειρωθεί αυτή η συμπεριφορά αλλάζει. Πρέπει επομένως να στειρώνουμε τις γάτες μας και τους γάτους μας γιατί εκτός από τους ιατρικούς λόγους και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, είναι βασανιστικό για ένα ζώο να είναι σε οίστρο και να μην μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη του αυτή.

65 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page